info @ legacyschool.sc.ke +254 722 789 342

Everythingdo gjë që ju duhet të dini për anoksinë

Everythingdo gjë që ju duhet të dini për anoksinë

Anoksia ndodh kur trupi ose truri i një personi ndalon të marrë oksigjen. Humbja e oksigjenit ndaj trupit ose trurit mund të jetë jashtëzakonisht e dëmshme dhe madje edhe kërcënuese për jetën.

Në këtë artikull, ne shikojmë shkaqet dhe simptomat më të zakonshme të anoksisë, si dhe se si trajtohen efektet e anoksisë.

isfarë është anoksia?

Anoksia është një formë ekstreme e hipoksisë. Hipoksia ndodh kur një pjesë e trupit të një personi, siç është truri, mund të marrë vetëm një sasi të zvogëluar të oksigjenit. Anoksia ndodh kur trupi nuk merr asnjë oksigjen. Kjo mund të rezultojë në një dëmtim hipoksik-anoksik.

Një mungesë e oksigjenit mund të shkaktojë dëme të rënda apo edhe vdekje, kështu që kushdo që dyshon se mund të ketë hipoksi duhet të kërkojë kujdes mjekësor menjëherë.

duhen vetëm rreth 4 minuta pa oksigjen që truri të dëmtohet përgjithmonë.

Një mungesë e oksigjenit në tru bën që qelizat e trurit të vdesin dhe mund të rrisin mundësinë e dëmtimit të trurit ose vdekjes.

simptomat

, fjalimi i ngathët, ose fjalët e harrimit

 • Dobësia
 • Ndjenja e marramendjes ose e çorientuar
 • Një paaftësi për të përqendruar
 • Humbja e kujtesës
 • Një dhimbje koke
 • Vështirësia në këmbë
 • Problemet me koordinimin
 • . Përjetimi i anoksisë për disa minuta mund të shkaktojë:

  • Humbja e vetëdijes
  • shembja ose kalimi i
  • konfiskimet
  • Halucinations

  isshtë e rëndësishme të theksohet se simptomat e anoksisë mund të mos jenë menjëherë të dukshme sepse truri mund të kompensojë oksigjenin e zvogëluar për disa minuta para se të shfaqet ndonjë simptomë.

  Simptomat fillestare mund të jenë të buta, ose një person mund t’i injorojë ato në fillim. Sidoqoftë, vëmendja e menjëhershme mjekësore është thelbësore për rastet e anoksisë.

  Llojet

  Disa nga llojet e ndryshme të anoksisë janë:

  anoksia anemike

  Anemika anemike bëhet ku nuk ka hemoglobinë të mjaftueshme Në gjakun e një personi, ose hemoglobina e pranishme është bërë joefektive.

  Hemoglobina mbart oksigjenin rreth trupit përmes gjakut. Nëse hemoglobina nuk është në gjendje të dërgojë oksigjen të mjaftueshëm në organe, ata përfundimisht mund të ndalojnë së funksionuari si duhet.

  Anoksia toksike

  Anoksia toksike ndalon gjakun të bartë oksigjenin rreth trupit në mënyrë efektive. Mund të ndodhë pasi një person të hajë, thith ose thith toksina të caktuara ose kimikate të tjera të dëmshme, siç është monoksidi i karbonit.

  Anoksia e ndenjur

  Anoksia e ndenjur ndodh kur gjaku i një personi nuk arrin në tru ose pjesë të tjera të trupit që kërkojnë që gjaku të funksionojë si duhet. Kjo njihet edhe si një dëmtim hipoksiciskemik. Problemet kardiovaskulare, të tilla si goditje në tru ose dështim i zemrës, shpesh janë shkaku i anoksisë së ndenjur.

  Anoksia anoksike

  Anoksia anoksike mund të ndodhë kur nuk ka oksigjen të mjaftueshëm në dispozicion për të siguruar që trupi të funksionojë siç duhet. Kjo mund të ndodhë nëse një person është në një lartësi të madhe, ku ka oksigjen të kufizuar në ajër.

  Ekzistojnë një larmi situatash që mund të çojnë në anoksi, duke përfshirë:

  • Arrestimin kardiak ose të frymëmarrjes
  • mbytja, mbytja ose mbytja
  • Një mbidozë e drogës
  • monoksidi i karbonit ose thithja e tymit
  • Humbja e gjakut duke shkaktuar që presioni i gjakut të bjerë
  • Rrahjet e parregullta të zemrës ose muskujt e dëmtuar të zemrës që nuk janë në gjendje Për të pompuar mjaft gjak dhe oksigjen në tru
  • ngjarje të tjera kardiovaskulare, duke përfshirë sulmin në zemër, goditje në tru, ose dështimin Shock
  • Ekspozimi ndaj disa kimikateve toksike dhe helmimit
  • lartësi të mëdha ku nivelet e oksigjenit janë të harmoniqhealth.com ulëta
  • afër mbytjes
  • Një reagim ndaj anestezisë së përgjithshme
  • Furnizimi joadekuat i oksigjenit ose arrest kardiak ndërsa nën anestezi të përgjithshme
  • Nivele të ulëta të hemoglobinës në gjak
  • Anemia e qelizave të drapërave ose talasemia

  diagnoza

  Nëse një person paraqet zgjuarsi Simptomat H anoksi, një mjek ka të ngjarë të kryejë disa teste për të provuar të përcaktojë shkakun dhe të japë një diagnozë të saktë.

  Këto teste përfshijnë:

  • Testet e gjakut
  • Një skanim i rezonancës magnetike (MRI) skanim
  • Një imazh funksional i rezonancës magnetike (fMRI) Skanoni
  • Një skanim i tomografisë së llogaritur (CT) për të prodhuar imazhe të trurit
  • Një elektroencefalogram (EEG) për të provuar aktivitetin elektrik të trurit të një personi

  Llojet e trajtimit në dispozicion do të varen nga shkaku i anoksisë dhe sa kohë personi u privua nga oksigjeni.

  Prioriteti për një mjek do të jetë të provoni të riktheni nivelet e oksigjenit të një personi në normalitet. Kjo mund të përfshijë kryerjen e ringjalljes kardiopulmonare (CPR) ose përdorimin e një ventilatori për të ndihmuar në rritjen e niveleve të oksigjenit të një personi.

  Sa më shpejt që një person merr trajtim, dhe sa më shpejt nivelet e oksigjenit mund të kthehen në normale, aq më mirë shanset e një personi janë të bëjnë një shërim të plotë. Trajtimi i menjëhershëm gjithashtu mund të zvogëlojë mundësinë e komplikimeve të mëtejshme.

  Trajtimi për komplikimet e anoksisë mund të përfshijë:

  • Terapinë fizike për të ndihmuar një person të rimarrë kontrollin mbi funksionet e tyre motorike
  • Terapia e të folurit për të ndihmuar një person Rikuperoni aftësinë për të folur ose gëlltitur Mund të ndihmojë një person të qëndrojë i përfshirë në komunitet dhe të vazhdojë të mësojë gjëra të reja

  rutinat.

  Efektiviteti i çdo trajtimi për anoksinë varet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë:

  • mosha
  • Sa kohë u privua truri nga oksigjeni
  • Prania dhe gjatësia e një kome

  Të rinjtë kanë tendencë të shërohen më shpejt se ata mbi moshën 50 Sugjeroni një rezultat më të favorshëm, por mund të kalojë mbi një vit para se të jetë e mundur të përcaktohet se si një person do të shërohet.

  Outlook

  Lëndimet hipoksike-anoksike të trurit janë shumë serioze dhe mund të shkaktojnë dëme të rënda dhe të përhershme.

  Të jesh i vetëdijshëm për simptomat e hipoksisë dhe anoksisë dhe të kërkosh kujdes të menjëhershëm mjekësor është thelbësore. Një përgjigje e shpejtë mjekësore mund të ndihmojë në uljen e komplikimeve dhe përcaktimin e shpejtësisë dhe suksesit të rimëkëmbjes.

  Ndërsa disa njerëz bëjnë një shërim të plotë, ka shumë mundësi trajtimi për ata që kanë nevojë për mbështetje pas një dëmtimi të trurit për t’i ndihmuar ata të rehabilitojnë, përfshirë terapinë fizike, mendore dhe profesionale.

  • Gjaku/hematologjia
  • Neurologjia/Neuroshkenca

  Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik , dhe revista dhe shoqata mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  .